2

Bestaat Sinterklaas echt?

De meeste kinderen zijn elk jaar heel enthousiast als Sinterklaas eraan komt. Maar op een gegeven moment begint elk kind kritische vragen te stellen, soms zelf al in de kleuterperiode. Moet u als ouder dan vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Wanneer doet u dat het best?

 

Of u nu met een twijfelaartje zit of met een overtuigde Sinterklaasfan, vroeg of laat breekt de tijd van de waarheid aan. Er bestaat geen juist of ideaal moment om uw kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Probeer te voelen of uw kind er klaar voor is en pas u aan aan zijn tempo. Vraagt zoon of dochter of de Sint wel echt bestaat? Dan kunt u de bal terugspelen door te vragen wat hij of zij daar zelf over denkt. Zo komt u te weten hoever uw kind staat in zijn geloof en fantasie. Sommige kinderen geloven jarenlang in het hele Sinterklaasverhaal. Anderen beginnen op te merken dat het toch wel erg onwaarschijnlijk is dat er een paard over de daken kan lopen. 

Als uw zoon of dochter nog in de fase van het ‘magische denken’ verkeert, zal hij of zij logische verklaringen gaan verzinnen om het verhaal toch overeind te houden. Zolang uw kind in Sinterklaas gelooft, is er geen reden om hem deze fantasie te ontnemen. Dromen en fantaseren is leuk én het is een waardevolle kwaliteit om creatief te kunnen zijn. 

Wanneer de Sint bijna in het land is, stijgt de spanning bij heel wat kinderen. Ze kijken reikhalzend uit naar het grote moment dat ze hun schoentje mogen zetten, op de schoot van Sinterklaas mogen gaan zitten, wel of geen cadeautje krijgen … Voor kinderen is dat stof genoeg om al eens een nachtje in spanning wakker te liggen. Dat is dan ook niet het beste moment om uw kind de waarheid te vertellen. Daar kunt u beter mee wachten tot de Sint alweer een tijdje van het toneel verdwenen is. 

Wanneer u uw kind dan wél de waarheid vertelt, hangt van uw kind en van de situatie af. Probeer even terug te denken aan hoe het u verteld werd als u klein was. Wat voelde u toen? Zou u het misschien anders willen aanpakken? Soms hoort een kind het van een grote broer of zus, van kinderen op school … En de echte slimmeriken kennen het grote geheim al, maar laten hun ouders graag nog even in de waan. Stel u voor dat het feest anders niet meer doorgaat!

Een kind dat hoort dat Sinterklaas niet bestaat, moet een stukje van zijn kindertijd achter zich laten. Sommige kinderen reageren blij of trots en voelen zich nu deelgenoot van een geheim van grote mensen. Andere kinderen voelen zich verdrietig of boos. Wat het gevoel van uw kind ook is, maak er ruimte voor. Bent u bang dat uw kind zijn mond voorbij zal praten bij kleine broertjes of zusjes? Als ‘hulpsinterklaas’ mee mogen doen met de groten is vaak een goede motivatie om een tijdje mee in het complot te stappen. Soms wil een kind niet toegeven dat Sinterklaas niet bestaat, omdat het bang is dat het feest dan niet meer zal doorgaan. Maar ook al kent uw kind het grote geheim, er is geen reden om er geen gezellig moment van te maken, mét of zonder pakjes. Samen kunnen jullie overleggen hoe jullie de traditie verderzetten. 

Deze tip is een samenwerking met EXPOO.