2

Fantasiespel stimuleren (Doremini 2)

Fantasiespel stimuleren

Peuters en kleuters ontdekken volop de wereld. Fantasiespel speelt daarin een grote rol. Het ‘doen alsof’ geeft hen grip op de wereld. Niet zelden hoort u een mini-versie van uzelf weerspiegeld in het gesprekje met de pop of de vriendjes. Of u herkent de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in het spel: een bezoekje bij de dokter, de valpartij met de fiets of de nieuwe meester in de klas.
Het fantasiespel evolueert van eenvoudige situaties nabootsen naar meer complexe verhalen. En van alleen spelen evolueert het tot andere kinderen betrekken bij het spel.
Met deze tips kunt u het fantasiespel stimuleren:

Speel mee met uw kind

Maak tijd om samen met uw kind te spelen. Laat uw werk, gsm en andere afleiding bewust aan de kant en laat u leiden door uw kind. Hij bepaalt de lijnen van het verhaal, u bent gewillig ‘baby’ of ‘prinses’ of ‘ridder’.

Geef het goede voorbeeld

Neem eens een andere weg naar school of bakker en kijk samen verwonderd om u heen naar de nieuwe omgeving. Zoek gekke dieren in de wolken. Laat uw kind kiezen hoe u een vrije dag doorbrengt. Doe eens gek: eten op een ongewone plek, dansen in de regen, draai de dag om en eindig ’s avonds met het ontbijt.

Laat uw kind vrijuit babbelen

Fantasiespel is goed voor de taalontwikkeling. Laat uw kind er maar op los praten en verbeter hem niet. U kunt wel het juiste woord of een goede zinsbouw gebruiken in uw antwoord: ‘En toen zwemde ik naar de overkant’ kunt u beantwoorden met ‘Ja, ik zwom dapper naast je mee’. Zo hoort uw kind het juiste woord en heeft het toch niet het gevoel dat het iets verkeerds zei.

Geef de ruimte

Letterlijk: zorg voor een plaats in huis en buiten waar uw kind zijn gang kan gaan. En ook figuurlijk: wees niet te bang dat uw kind te ver mee gaat in zijn fantasie. Ok, een kind met een erg levendige verbeelding moet u er misschien wel eens op wijzen dat heksen niet echt op een bezem vliegen als het de bovenste trap wil gebruiken als vertrekpunt, maar meestal loopt het echt zo’n vaart niet!

Ga op zoek naar kosteloze materialen

Een keukentje, verkleedkleren of een werkbank: er is heel wat speelgoed dat aanzet tot fantasiespel. Kies voor speelgoed dat nog vrijheid biedt om alles te worden wat in het spel past. Maar het kan ook eenvoudiger en goedkoper. Oude lakens worden een hut; de winkelrekken kunt u vullen met stenen, schelpen en dennenappels; potten, pannen en houten lepels tovert u om tot muziekinstrumenten. Buiten kunt u bouwen en spelen met planken, takken, autobanden en een stuk touw.

Voorlezen en verhaaltjes vertellen

Ga op zoek naar (voorlees)boekjes waarin fantasie een rol speelt. Over ridders en draken, over monsters en prinsessen. Er zijn ook boekjes over wat je allemaal kan doen met een doos. Of kies ervoor om samen een verhaaltje te bedenken voor het slapengaan. Alles kan, alles mag en uw kind geniet van een verhaaltje op maat.

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin.
EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.
Meer info over dit thema vindt u op http://www.groeimee.be/fantasiespel