2

Rust in de opvoeding: Goed-genoeg-ouderschap

In reclamespots zie je ze weleens opduiken, de perfecte ouders. Samen met hun twee kinderen, een jongen en een meisje natuurlijk, huppelen ze in een harmonische relatie door het leven. De kinderen luisteren altijd, ouders zijn er helemaal voor hun kinderen en zijn tegelijk ook nog eens de ideale collega en vriend(in).  Terwijl iedereen weet dat perfectie niet bestaat. Zeker niet in het opvoeden.

Perfect ouderschap is een mythe

De vele opvoedboeken en websites boordevol tips doen je soms geloven dat er voor elke opvoedvraag een pasklare oplossing bestaat. Niks is echter minder waar. Opvoeden is altijd een proces van vallen en opstaan, van zoeken naar de best werkende aanpak voor jouw kind en voor jouw gezin. Perfect ouderschap is een mythe. Het geeft rust om te weten dat je best doen genoeg is. Een goed-genoeg-ouder haalt af en toe eens heel diep adem en leeft in het nu. Met volle aandacht voor wat je op dat moment aan het doen bent. Spiek gerust eens hoe jonge kinderen dat doen. Vol verwondering, met aandacht voor de kleine dingen en ongegeneerd schaterlachend.

Gezinstijd

Als je als ouder goed in je vel zit, word je vanzelf een stuk zekerder. Stel jezelf eens de vraag wat jou gelukkig maakt, zonder rekening te houden met de verwachtingen van de buitenwereld.
Haal je veel energie uit je veeleisende job? Prima! Misschien moet je dan op zoek naar oplossingen om de combinatie met het huishouden te vereenvoudigen. Hoef je echt elke avond zelf te koken? Af en toe een kant-en-klaar maaltijd is geen ramp. Je kunt afspraken maken met je partner over de verdeling van de taken. Wist je dat kinderen sneller tot spel komen als ze kunnen verder bouwen op voorgaand spel? Dus in plaats van alle Lego op te ruimen, kun je ook voor een minimale opruimbeweging gaan en morgen verder bouwen.

Quality time met je gezin doorbrengen lijkt wel het hoogste goed. Natuurlijk genieten kinderen van de momenten dat je als ouder volle aandacht hebt voor hen, en is het fijn om op uitstap te gaan met het gezin. Toch kunnen kinderen ook erg genieten van andere gezinstijd, waarbij iedereen in de buurt is maar niet persé met hetzelfde bezig is. De jongste kinderen rommelen wat in de tuin, de oudste maakt zijn huiswerk, je partner doet de afwas en jijzelf bladert door een tijdschrift: het besef dat je kinderen tijdens dergelijke momenten leren zelfstandig bezig te zijn en kleine ruzietjes zelf op te lossen, is een grote stap naar het goed-genoeg-ouderschap. 

Adem in, adem uit

Even diep ademhalen is een manier om in moeilijke situaties je reacties beter onder controle te houden. Vaak reageer je vanuit je emotie op een conflict met je partner rond de opvoeding, of vlieg je uit tegen je kind als het iets doet tegen alle gemaakte afspraken in. Door diep in te ademen creëer je een kort rustpunt, waarna je bewuster kunt reageren. Je kunt kiezen om het lastig gedrag even te negeren, zo escaleert de situatie niet tot twee kwade partijen die roepen tegen elkaar. Later kun je dan rustiger het gesprek aangaan en verwachtingen en afspraken overlopen met elkaar. Wedden dat het effectiever is dan de snelle emotionele reactie?

Relativeren en humor ten slotte zijn belangrijke troeven in het goed-genoeg-ouderschap. Besef dat veel zaken waar je je over opwindt, horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Ook kinderen die weinig groenten eten, zijn vaak kerngezond. Het is niet omdat je kind een sloddervos is, dat hij ook een ongeorganiseerde volwassene zal zijn. Dat wil niet zeggen dat je er niks hoeft mee te doen maar het wel een geruststelling zijn. Choose your battles. Niet elke kleinigheid is het waard om met je kind telkens weer in discussie te gaan.

 

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin.
Meer info vindt u op www.groeimee.be