2

Hoe leer je je kind rustig spelen?

Hoe leer je je kind rustig spelen?

Kinderen, en vooral jongens, kunnen soms ontzettend druk en wild zijn. Tijdens het spelen kunnen er in alle enthousiasme weleens dingen stuk gaan. Of ze gaan zo ruw met elkaar om, dat ze elkaar onopzettelijk pijn doen. Wat kun je best doen om je kleuter kalmer te laten spelen?

Dat een kleuter zich helemaal kan laten gaan in zijn spel zonder rekening te houden met de gevolgen, is eigenlijk heel gewoon. En toch zal je kleuter moeten leren om dat enthousiasme te beheersen. Dat heeft veel met temperament te maken: het ene kind staat gulziger in het leven dan het andere en heeft meer tijd nodig om te leren dat gedrag ook gevolgen heeft. Ook jouw eigen temperament speelt een rol. Ben je zelf als ouder wat rustiger van aard, dan kan een drukke zoon of dochter wel eens voor wrijving zorgen.

Leerproces

Druk en wild gedrag is dus niet ongewoon en zeker niet iets om je ongerust over te maken. Maar als er dingen ongewild sneuvelen en anderen er last van ondervinden, is het belangrijk om je kind te helpen zijn gedrag wat te beteugelen. Dat leert hij van jou maar tegelijk ook van de andere kinderen. Vaak sturen zij zelf elkaar bij en zo leert je kind stilaan dat wat hij doet voor de ander niet prettig is.

Geduld en herhaling 

Opvoeden blijft in grote mate herhalen. Door telkens opnieuw aan te geven waar de grens voor jou ligt, leert hij na verloop van tijd welk gedrag gepast is en welk gedrag niet. Hier is enige duiding wel belangrijk: ‘Je mag lawaai maken, rennen, ravotten, maar we doen andere kindjes geen pijn, en we maken geen dingen kapot’. Misschien kun je ook een moment inlassen waarbij je op een plek waar hij niet te veel schade kan aanrichten zich even helemaal kan uitleven. Of is hij klaar voor een fysieke hobby? Probeer ook je ‘opdracht’ naar hem toe heel concreet te formuleren. Voor jezelf nagaan wat jij verstaat onder ‘rustig spelen’, maakt het makkelijk om met hem duidelijke afspraken te maken.

Vertrouwen 

Volledig opgaan in het spel en daardoor de omgeving uit het oog verliezen is op zich een voorrecht van het "kind" zijn. Zolang het anderen niet stoort, volstaat het dus om tot kalmte aan te manen. Als hij niet met opzet dingen kapot maakt of anderen pijn doet, is straffen of boos worden niet aan te raden. Als hij mag zijn wie hij is – met zijn temperament – is de kans groot dat hij open zal staan voor de afspraken die jullie maken. Hem laten voelen hoe trots je op hem bent, zal zijn zelfvertrouwen doen toenemen en dat heeft hij nodig om met anderen rekening te leren houden.

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.