2

Carnaval met stip!


 

 

Hupsakee, het jaar is nog maar net begonnen en de krokusvakantie staat al voor de deur. En daar hoort natuurlijk ook feest bij: carnaval!

 

Venetië
Het carnaval van Venetië is dit jaar opgebouwd rond ‘Kunsten, ambachten en tradities van Venetië’. Ze vieren het van 30 januari tot 9 februari 2016.

Je zou dit Italiaans volksfeest absoluut een keertje moeten meemaken. Elk jaar komt er een massa toeristen op af. Ze komen er de heel bijzondere feestelijke sfeer opsnuiven die er overal hangt, tot in de kleinste straatjes van de stad. Veel mensen dragen een masker, of ze zijn geschminkt. En sommigen pronken met de allermooiste kleren, speciaal gemaakt voor dit carnaval…
Concerten, toneelstukken, dans, optochten … overal in de straten en langs de kanalen valt wel wat te beleven.

Het carnaval van Venetië is dan ook wereldberoemd. En ze vieren het al heel lang. Het wordt al vermeld in een geschrift van 1094. Er zat toen ook wel een heel speciale bedoeling achter. De feestvierders droegen maskers of ze vermomden zich. Ze voelden zich dan vrijer om te doen wat ze wilden. Het maakte niet uit of je rijk was of arm: je kon enkele dagen lang helemaal je zin doen: alle burgers vierden samen feest!

Rio de Janeiro

Ook in Brazilië is carnaval een heel populair nationaal feest!
Vooral in Rio de Janeiro gaan de mensen helemaal uit de bol. Vier dagen voor Aswoensdag (begin van de vasten) komen ze van overal naar de stad afgezakt, en ze laten zich dan helemaal gaan.
Dit jaar, in 2016, vieren ze carnaval van 5 tot 9 februari.

Het Braziliaanse carnaval wordt al gevierd sinds het einde van de negentiende eeuw. En altijd weer wordt de stad overstelpt met groepen dansers en muzikanten. Iedereen heeft zich heel speciaal uitgedost. En de belangrijkste dans van heel het feest is de samba. Die hoort bij het carnaval van Rio zoals een ei bij een kip!

Heb jij al een grote carnavalsoptocht meegemaakt?
En heb je zo ideetjes opgepikt om je zelf speciaal te verkleden voor het carnaval op school?


 Foto: Shutterstock