2

Jaarprogramma

Het jaaroverzicht 

  

1e trimester  nr.  Thema's 2023-2024  

sept. '23

1

Goed begonnen, is half gewonnen!

Een gezond ontbijt, de voedingsdriehoek, brood vs. ontbijtgranen. Goede gewoontes en planning. Tips voor vriendschap. Leren over brood.

 

okt. '23

2

Op stap in het bos
De lagen van het bos, de meest voorkomende boomsoorten, bladeren en vruchten. De bouw van een insect. Lekkers uit het bos: paddenstoelen, herfstvruchten. Voedselketens + biotopen

 

nov. '23

3

België: een driestromenland

Hoe ontstaat een rivier? Rivieren en stroomgebieden in België. De drie stromen aanduiden op een blinde kaart van België. De windroos en de windrichtingen. Op stap in de gemeente. Van bron tot monding. 

 

dec '23

4

Hoe wordt geld gemaakt?

De geschiedenis van geld, geld in verschillende landen, van ruilhandel tot payconiq, een bankrekening openen, wat is sparen … Wat is armoede?

 

2e trimester

nr.

Thema's 2023-2024

 

jan. '24

5

Help, ik moet naar het ziekenhuis!

Waarom moet je naar het ziekenhuis? Beroepen in het ziekenhuis. De röntgenfoto. Verschillende afdelingen in het ziekenhuis: spoed, pediatrie, materniteit ... angsten, EHBO, chronische ziektes, blijvende letsels, een handicap

 
feb. '24 6

Van rotstekening tot tablet

Schriftelijke communicatie, de geschiedenis van het schrift. Hoe wordt papier gemaakt? Wat is communicatie?

 
mrt. '24 7

O jee, dat weer slaat op hol!

Een weerstation bouwen. Het weer waarnemen. Klimaatveranderingen. De windrichtingen en de windroos. Soorten neerslag. Bijzondere weerfenomenen zoals een regenboog. De opwarming van de aarde.

 

3e trimester

nr.

Thema's 2023-2024  

apr. '24

8

Elektriciteit

Thomas Edison; statische elektriciteit en proefjes. Wat is bliksem? Elektrische stroom, een kleine stroomkring. Wat geleidt stroom en wat niet? Hoe wordt elektriciteit gemaakt? Energiebronnen zoals wind, water, biomassa, zon, hydraulisch, kernenergie, fossiele energie. Hernieuwbare energie. Zuinig met energie.

 

mei '24

9

Daar zit muziek in!

Rapmuziek, klassieke muziek, verschillende instrumenten, filmmuziek, zelf muziek maken, Mozart, Beethoven … Van cassette naar Spotify

 

jun. '24

10

Samen in zee

Biotoop van strand en zee. Bijzondere weetjes over de zee. Onze kust, transport … Soorten landschappen (industrieel, toeristisch, stedelijk). Plastic soep, trap van het afval. De Noordzee op de blinde kaart van België. Getijden, duinen, polders. Beroepen aan zee.