2

Zal Griekenland Europa veranderen?

Photo Shutterstock

Zal Griekenland Europa veranderen?
Twee weken geleden gingen de Grieken naar de stembus om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen om het land te besturen. In de buitenlandse pers werd er veel gesproken over die verkiezingen. Waarom?


Alexis Tsipras, de winnaar van de verkiezingen

Een moeilijke situatie
Griekenland en veel Griekse burgers hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Al jaren geeft het land veel geld uit, meer dan het kan terugbetalen. De schulden stapelen zich op. Europa wilde tot nog toe landen zoals Griekenland helpen om uit de crisis te geraken. In ruil vraagt Europa hoge terugbetalingen, maar dat kan het land niet zomaar ophoesten. Het zijn drie internationale instellingen die daarover beslissen.

Het resultaat van de verkiezingen
Sommige mensen denken dat die drie instellingen het voor Griekenland nog moeilijker maken dan dat ze de situatie verbeteren. Dat denkt ook de partij Syriza. Die heeft de laatste verkiezingen in Griekenland overtuigend gewonnen. Syriza beloofde aan haar kiezers opnieuw met Europa te onderhandelen over de manier waarop de Griekse schulden moeten worden terugbetaald. Griekenland wil niet langer samenwerken met de drie instellingen, als die zich niet soepeler opstellen. Door die breuk zou Griekenland de terugbetaling van de schulden voorlopig stop kunnen zetten. Met dat geld zou het land dan het leven van de Grieken kunnen verbeteren.
Maar op die manier stelt de partij Syriza de hele Europese politiek in vraag. Griekenland is immers niet het enige land in crisis. Daarom wordt in alle landen veel over Griekenland gesproken.

Hoe moet het nu verder?
Het zal voor Griekenland niet makkelijk zijn met de drie instellingen te breken. Maar tegelijk zijn die instellingen ook bang dat ze het geld zullen verliezen dat ze aan Griekenland leenden. De nieuwe politieke partij heeft dus nog veel werk voor de boeg. Want er moeten nog heel wat mensen overtuigd worden.