2

Stress bij kinderen

In onze huidige samenleving waarin presteren, vaak onder tijdsdruk, belangrijk is, is niemand immuun voor stress. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Dat heeft te maken met persoonlijkheid, leefomstandigheden … Je mag ervan uitgaan dat elk kind, in meer of mindere mate, af en toe stress ervaart.

Is stress slecht?

Stress is een normale reactie van ons lichaam op een gevaar of een uitdaging. Voor veel mensen heeft het woord stress een negatieve bijklank: het impliceert dat je iets niet aankunt. Maar stress kan soms erg zinvol zijn en positieve effecten hebben. Stress helpt je om je aandacht te richten. Dankzij stress zijn we in staat tot echte topprestaties: we kunnen snel reageren, lang geconcentreerd zijn, dingen doen die we anders niet zouden durven … 

Omgaan met stress

Sommige mensen kunnen goed om met stress. Ze voelen zich af en toe gespannen, maar ze kunnen onder stress oké blijven functioneren. Voor anderen is stress heel belastend: ze blokkeren onder spanning of hebben last van faalangst. De manieren waarop iemand met stress probeert om te gaan, kunnen sterk verschillen: aan iets anders denken, jezelf moed inspreken, sporten om de spanning kwijt te raken, steun zoeken bij vrienden, het probleem actief aanpakken en oplossingen uitproberen, de stressor net uit de weg gaan en vermijden …  Wat werkt, hangt vaak af van de persoon en van de situatie. 

Als stress een probleem wordt

Als ouder kun je niet vermijden dat je kind soms geconfronteerd wordt met stressoren. Een kind moet met spanning leren omgaan. Wanneer een kind zich langdurig gespannen voelt en moeite heeft om te kunnen ontspannen, is het belangrijk om samen iets aan de stress te doen. Het gevaar van stress is dat het kan rond sluimeren zonder dat kinderen dit zichtbaar maken voor ouders of omstanders. Op een moment kan chronische stress kantelen naar neerslachtigheid, concentratieproblemen, teruggetrokken gedrag en angstig zijn. Ook opnieuw bedplassen, spijbelen, agressief gedrag en een laag zelfbeeld kunnen voortkomen uit stress. Vaak kom je al heel ver door met elkaar te praten, door open te staan voor de problemen die je kind ervaart, die serieus te nemen en te luisteren naar wat je kind vertelt.

 

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin.
Meer info vindt u op www.groeimee.be