2

U koos er voor om geen toegang te geven.

Geef alsnog uw toestemming

of keer terug naar de pagina

.

Er liep iets mis tijdens het aanmelden.

Probeer het opnieuw
of keer terug naar de pagina.

Aanmelden

Zindelijk thuis, maar niet op school (Doremini 1)

 

Eigen ritme
De meeste kindjes worden zindelijk tussen 2 en 4 jaar. Zindelijk worden is voor elk kind een heel uniek leerproces en ieder volgt daarin een heel eigen ritme. Het is zeker niet ongewoon dat de zindelijkheid thuis en op school, of zelfs van situatie tot situatie kan verschillen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het thuis wel lukt en op school niet.

Dat kan gaan om een persoonlijke ‘klik’ met de leerkracht maar net zo goed om heel praktische redenen. Leerkrachten staan vandaag de dag bijvoorbeeld vaak voor heel grote klassen. Een kindje dat nog ‘ongelukjes’ heeft, een broekje dat moeilijk open gaat of luiers verversen, betekent dan een extra belasting voor de leerkracht maar tegelijk kan het zijn dat uw kleuter daardoor wat verloren loopt in de grote groep.

Druk
Als het even kan, is het best om de zindelijkheid tijdelijk te laten voor wat het is en vooral de focus te leggen op de goede relatie tussen uw kleuter en de school/leerkracht. Wat extra positieve aandacht voor alle andere dingen die goed lopen en wat minder druk op het zindelijk zijn, zou kunnen helpen. U kleuter voelt immers ook de ‘gespannenheid’ rond dit thema en mede daardoor wordt de druk op zijn schouders misschien wat te zwaar.

Gesprek met de leerkracht
Natte broekjes zijn ook voor de leerkracht waarschijnlijk best vervelend. Zoek samen naar een oplossing zodat niemand het gevoel heeft er alleen voor te staan. Vaak beperken contacten tussen ouders en leerkachten zich tot korte gesprekjes bij het brengen of halen en is er weinig tijd en ruimte om te nuanceren. Wat dan gezegd wordt, kan al eens harder aankomen dan het bedoeld is en kan dan ook beter als een aanleiding gezien worden om verder te praten. Neem dus samen de tijd voor een gesprek waarin zowel u als de leerkracht de bekommernissen kan uiten, de verwachtingen op elkaar kan afstemmen en samen naar een oplossing kan toewerken.

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin.
EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.
Meer info over dit thema vindt u op http://www.groeimee.be/zindelijkheid